keskiviikko 7. joulukuuta 2022

Taittaa, taittaa!

Pääsin taittamaan jäsenlehden alusta loppuun aivan omin pikkukätösin!

Homma starttasi sillä, että suunnittelin sisällöt lehteen katsoen mallia edellisistä jäsenlehdistä ja jaoin vastuualueet tekstien tuottamisesta työyhteisön kesken. Toki tähän työntekijät saivat myöskin itse vaikuttaa ja delegoida kirjoitushommia eteenpäin. :D

Annoin myöskin deadlinen, johon mennessä sisällöt tulisi olla toimitettuina meitsille, että pääsen itse taittamisen kimppuun.

Taitto tapahtui Adobe InDesignilla. Edellinen järjestötiedottaja oli luonut valmiin pohjan jäsenlehdelle, johon kuului mm. värit, fontit yms. Toki näistä sai myös poiketa oman mielen mukaan, mutta helpottaa kun lehdellä on jo olemassa jonkinlainen ilme, jota noudattaa.


Näkymä InDesignissa jäsenlehden kansiaukeamasta. Kuvassa näkyvät apuviivat auttavat kuvien sekä tekstin sijoittamisessa.




Tältä näyttää perus aukeama jäsenlehdessä. Väreinä toimii keltainen ja oranssi ja aukeamalla on tekstin lisäksi muutamia kuvia ja kuvituksia.



Kuvia sijoittaessa täytyy muistaa mainita kuvaaja, katsoa kuvien koko, sekä tallentaa ne muotoon joka on mahdollisimman informatiivinen. Itse tallensin kuvat tiff-muotoon. Yllä olevassa esimerkissä kuvaajat on mainittu kuvien oikeassa reunassa.

Tekstiä asetellessa on hyvä seurata fonttikokoa, jotta teksti pysyy luettavana. Yllä olevassa esimerkissä leipätekstin fonttikoko on 9 pt. Pienempi fonttikoko aiheuttaisi pienuudessaan haastetta lukemiseen.


Sain taitettavakseni melkoisen pitkän ja hyviä pointteja sisältävän mielipidetekstin.



Pitkä teksti aiheutti aiheutti hiukan päänvaivaa, sillä aukeamalle ei paljon kuvituksia mahtunut. Päädyin siis tekemään yhdestä lauseesta noston ensimmäiselle sivulle, sekä lihavoimaan tärkeimpiä pointteja elävöittääkseni tekstiä.


Tässä esimerkissä kokeilin hiukan erilaista sommittelua.


Taittaessa on hyvä huomioida, ettei laita tekstiä tai kuvia liian reunaan. Kannattaa jättää hiukan leikkuuvaraa. Myöskin aukeaman keskellä ns. taittokohta on hiukan vaarallista aluetta siinä mielessä, että esimerkiksi tekstin luettavuus kärsii sauman takia tai kuvat saattaa hiukan vääristyä. Tämä ei tarkoita, etteikö jotain voisi siitä huolimatta laittaa keskelle aukeamaa, mutta mahdollinen vääristymä on kuitenkin hyvä pitää mielessä. Tärkeä seikka huomioida, jos laittaa koko sivunkokoisen kuvan on, että silloin täytyy muistaa asetella kuva hiukan reunojen yli, jotta se varmasti täyttää koko sivun, eikä jätä tulosteessa sivun reunoja näkyviin.


Lopuksi on kannattaa vielä oikolukea tekstit ajatuksen kanssa läpi, tarkistaa kuvalinkkien ja fonttien toimivuus ja käyttää valmis taittotyö ulkopuolisen silmäparin skannauksen läpi. Helposti sokeutuu omalle työlleen näpertäessään sen parissa. Itselläni meni 24 sivuista jäsenlehteä taittaessa noin viikko.

Verkkoversion jäsenlehdestä pääsee lukemaan klikkaamalla tästä ja valitsemalla Yadilainen 4/2022.


Loppusanat:

Taittaminen oli melko hauskaa puuhaa! Siitä voi tehdä juuri niin helppoa tai vaikeaa kuin itse haluaa. Aina voi lähteä kikkailemaan erilaisten värien, muotojen ja elementtien kanssa ja esimerkiksi Pinterest on pullollaan ideoita! Vaikka pohja taittamiselle olikin valmiina, niin esimerkiksi osa fonteista, joita aikaisemmin oli käytetty ei ollut itselläni käytössä, eikä niitä löytynyt enää edes Adobe Fontsista. Jouduin siis paikkailemaan fontteja ja kasailemaan kokonaisuutta tilkkutäkkimäisesti. Tämä aiheutti hiukan ylimääräistä päänvaivaa, mutta lopulta onnistuin kuitenkin luomaan kokonaisuuden, joka säilytti jäsenlehden ilmeen, mutta ei ollut täysi kopio siitä mitä edellinen järjestötiedottaja on tehnyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti