tiistai 6. syyskuuta 2022

Striimailua

Ensimmäinen asia oli miettiä striimiin sisältö, jota ideoin työkavereideni Patun ja Tanelin kanssa. Päädyimme striimiin, jonka aikana Patu ja Taneli reagoisivat erilaisiin päihdeaiheisiin videoihin ja artikkeleihin, kommentoiden niiden sisältöjä ja sitä millä tavalla päihteiden käyttöä niissä käsitellään.


Striimi tapahtui Jyväskylän toimistolla. Pääsin siis tekemään pitkästä aikaa reissuhommia!


Aloitin striimin suunnittelun kaivamalla netin syövereistä teemaan sopivaa materiaalia. Ensin katsoin muutamia musiikkivideoita, mutta tekijänoikeusasioissa en halunnut riskeerata, joten päädyin lopulta jättämään ne pois, sitten löysin artikkeleita, keskustelupalstoja ja asiavideoita, joissa ei ainakaan pitäisi olla ongelmia musiikin tekijänoikeuksien kanssa. Kysyin myös YADin Discord-kanavalta olisiko nuorilla heittää jotain materiaalia reagoitavaksi. 

Sisällöksi valikoitui lopulta 2 artikkelia, yksi keskustelupalstan viestiketju ja yksi 10 minuuttia pitkä video, jossa käsiteltiin kannabiksen polttamista.

Kun sisältö oli mietitty alkoi Katin varsinainen homma, eli teknisen toteutuksen miettiminen.

Latasin tietokoneelleni OBS-studion, jolla olen striimannut ennenkin.

Näkymä OBS-studion hallintapaneelista

Seuraavaksi loin tarvittavat "skenet". Tein jokaiselle välilehdelle, jolla reagoitava materiaali oli oman ikkunan ja ikkunan yläkulmaan lisäsin laatikon, jossa näkyi Web-kameran tallentamaa kuvaa, jossa Patusta ja Tanelista.


Skeneihin liitetään lähteitä, jolloin OBS tietää mitä sisältöä näyttää milloinkin. Skenejä pystyy näin kätevästi vaihtelemaan ilman ylimääräistä säätöä. Ne on myös hyvä nimetä, jotta muistaa mitä mikäkin skene pitää sisällään!

STRIIMI SET UP:

  • Asusin peliläppäri (tarpeeksi tehokas pyörittämään striimiä!)
  • Ulkoinen USB-liitännäinen Web-kamera + lisävalona ringlight
  • Ulkoinen USB-liitännäinen mikrofoni (+ Patun kahvikuppi sen vieressä)
  • Ulkoinen HDMI-liitännäinen näyttö
  • Striimin tähdet: Taneli & Patu
Tältä striimin set up näytti. Laitoin ulkoiselle näytölle näkyviin sisällön mihin Taneli ja Patu reagoisivat ja seurasin itse striimin kulkua läppäriltä.


Yhdistin OBS-studion YADin YouTube-tiliin. Tarvitsin myös YouTubesta striimi avaimen, jotta lähetys saataisiin käyntiin.

Viimeisenä määrittelin striimin asetukset, kuten otsikon, kuvauksen, onko striimi julkinen vai yksityinen jne.

Sitten oltiinkin valmiita striimaamaan!


Käy katsomassa tallenne striimistä tästä.


Loppusanat:

Striimaaminen vaati todella paljon pientä teknistä näperrystä. Periaatteessa pienelläkin kalustolla voi striimata, mutta erilaisten skenejen välissä siirtyminen ja sen varmistaminen, että äänet kuuluu, kuva näkyy ja striimi ei pätki vaatii moneen asiaan keskittymistä yhtä aikaa. Myös chatin seuraaminen ja alkuvalmistelut: sisältöjen miettiminen, skenejen kasaaminen yms. on oma projektinsa. Striimin aikana on hyvä seurata miten se näkyy eri laitteilla ja tarvitseeko esimerkiksi ääntä säätää. Itselläni oli striimin aikana jonkin verran teknisiä hankaluuksia, mutta niistä selvisi improvisoimalla tilanteen vaatimalla tavalla ja chattiin seuraamaan tulleet vapaaehtoiset kommentoivat myös, jos kuva ei näkynyt tai äänet eivät kuuluneet, josta oli iso apu!

Jos tämän kaltaista striimailua haluaisin jatkossakin tehdä, täytyisi hankkia ainakin parempi kamera, siihen tarvittava Camlink + piuhat (jotkut toimii myös langattomasti, mutta näen jo sieluni silmin miten yhteydet tulisi pätkimään :D), sekä perehtyä erilaisiin striimausohjelmistoihin, niiden ominaisuuksiin ja ehkä tehdä jonkin sortin grafiikkaa striimin alkuun, eikä hypätä suoraan itse striimiin. Tässä on kuitenkin potentiaalia ja erehdyksien ja säätämisen kauttahan sitä monesti oppii mikä toimii ja mikä ei :D

Tein joskus myös monikamera striimiä seminaarissa missä oli mukana useampi puhuja ja jokaisella PowerPoint -esitys. Se oli hauskaa kun pystyi tilanteen mukaan vaihtelemaan PowerPointista, lähikuvaan ja yleiskuvaan, muttei tämän striimin tarkoitusten mukaista.

Vaikka olikin vähän säätöä striimi oli pilotointiversioksi kuitenkin yllättävän onnistunut ja varmasti jatkokehittelyn ja kokemuksen kartuttua tälläinen striimailu voisi olla varsin toimiva konsepti YADilla!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti