torstai 8. syyskuuta 2022

Videoprojekti, on se työmaa!

Lähdin keväällä kuvailemaan videota kiipeilyryhmän meiningeistä. Halusin sen olevan dokumentaarinen ja asenteeni kuvaamisen suhteen oli melko kepeä ja päätin mennä intuition mukaan kuvaten sitä mikä itsestä tuntuu parhaalta. Olin käynyt  jo aikaisemmin muutamia kertoja kiipeilyryhmässä, joten porukka ja ympäristö oli tuttu. 


Kuvasin videon Sonyn pienikokoisella järjestelmäkameralla, johon kytkin vielä Roden Videomic Go -mikrofonin kiinni.


Kuvasin videon vlogimaisesti joten mukana ei ollut jalustaa, joka olisi kyllä voinut helpottaa kuvaamista paikoitellen. Käsivaralta kuvatessa riskinä on kameran tärinä, jota pyrin minimoimaan parhaani mukaan liikuttaessani kameraa. Jos teen jatkossa enemmän videoita ajattelin hankkia jonkinlaisen Gimbalin tmv. vakaamaan liikettä. Kiipeilykeskuksella oli myös melko hämärää, joka tarkoitti kuvan kohinan lisääntymistä. Jokin lisävalo olisi ollut paikoitellen tarpeellinen, mutta ensimmäiseksi "pilotointivideoksi" laatu oli suhteellisen hyvä. Jos kuvaisin ryhmää uudestaan osaisin jo varautua näihin asioihin.

Siirsin videot koneelle, aloin käymään klippejä läpi ja aloitin videon editoinnin Adobe Premierellä.


Saatuani klipeistä jonkinlaisen järkevän raakavideon kasaan aloin miettiä tunnelmaan sopivaa musiikkia. Sitten muistin erään vapaaehtoisen, joka kertoi tekevänsä musiikkia ja kysyin josko häntä kiinnostaisi tehdä musiikkia videoon. Pidimme lyhyen palaverin, jossa näytin hänelle videomateriaalia ja kerroin omista ajatuksistani sekä toiveistani äänimaailman suhteen. Hommaan tuli kuitenkin teknisiä ongelmia, kun vaparin tietokone hajosi, eikä musiikin tekeminen onnistunutkaan. Päädyin siis selailemaan YouTuben musiikkikirjastoa läpi.




YouTuben audiokirjastosta löytyy melko laaja valikoima erilaisia kappaleita, joita voi käyttää julkaistessaan videoita YouTubeen. Tekijänoikeudet kuitenkin rajoittavat musiikin käytön vain YouTubessa julkaistaviin sisältöihin.

Seuraavaksi aloin leikkaamaan videota musiikkiin sopivaksi ja keskityin äänen säätämiseen. Etsiessäni suositeltuja desibelirajoja eri lähteistä (YouTube, keskustelupalstat, blogit, nettisivut...) tuntui yleisin suositus olevan -6 db ja -12 db välissä, joten säädin ääntä sen mukaan.


Näkymä Premieren Audio -välilehteen, jossa voi tehdä tarvittavat muutokset ääneen.


Kun äänet oli kunnossa siirryin värien ja videon perussäätöihin (kontrasti, valotus, varjot jne.) Värimäärittely on itselleni aika vierasta, sillä sitä ei tule valokuvauksessa tehtyä samalla tavalla kuin videossa, mutta yritin parhaani!




Näkymä Premieren Color -välilehteen ja perussäätöihin. Tein muutoksia oranssina näkyvälle Adjustment -layerille, jottei ne tulisi suoraan itse video klippiin.



Laitoin videoon myös tekstiä Premieren Captions and Graphics -välilehdessä.


Lopuksi Exporttasin videon mp4-muotoon ja katsoin asetuksien olevan soveltuvat YouTubeen. Laitoin videoon tekstityksen YouTuben kautta saavutettavuuden vuoksi, tein sopivan Thumbnailin Photoshopissa sekä mietin otsikon ja infoboxin tekstit. Tämän jälkeen video oli valmis julkaistavaksi saatuani hyväksynnän meidän kiipeilijöiltä!


Valmiin videon pääsee katsomaan tästä.


Loppusanat:

Videoiden tekeminen on kiinnostavaa ja hauskaa! Haluaisin oppia vielä enemmän ja paremmin niiden tekemisestä! Se vaatii aika paljon itsenäistä tiedonhakua ja hyväksi kuvaajaksi tulee vain kuvaamalla. Prosessissa oli paljon asioita, joita piti ottaa huomioon ja ne ei tule itselleni vielä täysin luonnostaan, sillä olen kuvannut ja editoinut vain muutaman videon elämäni aikana. Videotyöskentelyssä on paljon samaa kuin valokuvaamisessa, mutta lisänä on liikettä ja ääntä, joiden kanssa olen vielä hiukan hukassa, vaikka kameraa osaankin käyttää. Editointipöytä on alkanut tulla kuitenkin pikkuhiljaa tutuksi ja uskon, että ajan kanssa oma tyyli ja työskentelytapa vielä kehittyy, jolloin myös videoiden laatu kasvaa. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti