tiistai 2. elokuuta 2022

Mitä tapahtuu kun lyödään Illustratorilla ja Canvalla työskentely yhteen?

Lähdin suunnittelemaan uutta Instagram tietopakettia, joka tulisi tällä kertaa aiheesta Huumeiden käyttöhuone, sen ajankohtaisuuden vuoksi.

Aluksi halusin lähteä tekemään postauksen kokonaan Illustratorilla, mutta en saanut käyttööni samaa fonttia kuin Canvalla aiemmin tekemääni postaukseen. Fontti oli iso osa aiemman postauksen ilmettä, joten ratkaisin tilanteen tekemällä kuvituksen vektorigrafiikkana Illustratorilla ja lataamalla sen Canvaan jossa työstin postauksen loppuun.

Alkuun tein 1080 px kertaa 1080 px eli Instagram postauksen kokoisen pohjan.


Laitoin väliaikaisen fontin helpottamaan suunniteltua ja hahmottelin kuvitusta.


Testailin erilaisia värejä (tähän käytin apuna Coolors nimistä nettisivua, jonka avulla voi luoda väripaletteja!).

Päädyin kuitenkin lopulta palaamaan ensimmäisen postauksen melko neutraaleihin sävyihin, pitääkseni postausten ilmeen suhteellisen samanlaisena ja tunnistettavana.

Saatuani kuvituksen valmiiksi oli vuorossa sen vektoritiedostoksi (SVG) tallentaminen. Alla selvennystä vektori- ja rasterigrafiikan eroista:

Vektorigrafiikka: Kuva muodostuu ns. venyvistä viivoista. Se käyttää matemaattisia käyriä ja muotoja, jonka johdosta sitä pystyy helposti skaalaamaan tarpeen mukaan ilman, että laatu kärsii. Vektoritiedostot sopii esimerkiksi logosuunnitteluun, jolloin kuvaa pitää pystyä skaalaamaan erilaisiin käyttötarkoituksiin.

Rasterigrafiikka: Muodostuu pikseleistä, jotka mahdollistavat värien, valon ja varjon yksityiskohtaisen esittämisen. Pikselit eivät kuitenkaan "veny" vektoriviivojen tavoin. Rasterikuvaa skaalatessa siitä tulee siis suttuinen "pikselimössö". Rasteritiedostot sopivat esimerkiksi kuvatiedostoihin ja nettisivuille (ottaen huomioon tiedoston koon, sillä suurikokoiset tiedostot hidastavat sivun latautumista).


Tämän jälkeen latasin tiedoston Canvaan ja aloin työstää postausta siellä.


Tekstit postaukseen kasasin mm. THL:n sivuilta sekä työkavereiden kanssa käymistäni keskusteluista. Kuvia postaukseen tuli yhteensä 10.


Lopuksi kirjoitin kuvatekstiin samat tekstit kuin kuviin saavutettavuuden huomioimiseksi. 


Loppusanat ja ajatukset: 
Postaus keräsin hiukan enemmän tykkäyksiä kuin ensimmäinen Instagram tietopaketti postaus. Grafiikan tekeminen Illustratorilla toimi mielestäni yllättävän hyvin ja kivuttomasti. Haastavinta oli varmasti infon tiivistäminen ja muokkaaminen sitä mukaan mitä kommentteja sain työyhteisöltä. Myöskin aiheeseen liittyvä kansalaisaloite keräsikin vaadittavat 50 000 kannatusta, vaikka alun perin suunnittelin loppuun kehotuksen käydä kannattamassa aloitetta. Muokkasin siis lennosta postausta vielä viimemetreillä samaan aikaan kun tuli jo hiukan kiireen tuntua kun aihe oli tooooosi pinnalla ja halusin laittaa postauksen ilmoille ennen kuin kiinnostus aiheen ympäriltä laskisi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti