perjantai 14. huhtikuuta 2023

Kuinka toimia valokuvatessa?

Eli lista siitä kuinka Kati hoitaa kuvaustilanteita :D





  1. Selvitän mihin tarkoitukseen kuvat tulevat, jotta kuvauspäivänä osaan pakata reppuun mukaan tarpeelliset välineet, kuten objektiivit, ottaen polttovälin ja valovoimaisuuden huomioon, käsisalaman, jalustan yms.
  2. Kuvauslupa-asiat. Yleensä otan mukaan YADin kuvauslupalapun, johon keräsin osallistujilta nimet. Henkilöt, jotka eivät halua esiintyä kuvissa painan mieleeni ja otan kuvia vain henkilöistä jotka ovat antaneet siihen luvan. Tallentaessani kuvat kuva-arkistoon, otan kuvan lapusta ja liitän sen kuvien mukana kansioon. Lapussa on hyvä lukea ainakin kuvien käyttötarkoitus, päivämäärä, kuvissa esiintyvien henkilöiden nimi, allekirjoitus, sekä yhteystiedot, mikäli myöhemmin ilmenee tarve olla yhteydessä henkilöihin. Tilanteesta riippuen joskus myös suullinen lupa on riittävä ja julkisella paikalla kuvatessa lupaa ei ole tarpeen kysyä, mutta on kuitenkin hyvä toimia hyvien tapojen mukaisesti ja maalaisjärkeä käyttäen.
  3. Otan kuvia huomioiden niiden käyttötarkoituksen. Esimerkiksi somea varten täytyy ottaa huomioon kuvasuhde ja kuvien rajautuminen. Printattavassa kuvassa taas on hyvä olla tarpeeksi valoisuutta, jotta tummat kohdat ei mene "tukkoon." Otan kuvat raakakuvina, jolloin ne taipuu käsiteltäväksi paremmin, sekä varalta myös jpg:nä. Joskus on käynyt niin, että kamerassa on ollut jotain häikkää raakakuvien kanssa ja tällöin oli onni onnettomuudessa, että kuvasin myös jpg:nä. Pyrin lähtökohtaisesti kuvaamaan mahdollisimman monipuolisesti ja erilaisista kuvakulmista, jotta kuvat olisivat mahdollisemman monikäyttöisiä.
  4. Kuvaajana pitää olla ns. tilanteen päällä ja rohkeasti ottaa kuvia erilaisista kuvakulmista ja tilanteista, mutta myös nöyryys ja tilanteenlukutaito ovat tärkeitä ominaisuuksia, sillä kenestäkään ei tule ottaa kuvia tilanteissa, jossa henkilö ei halua tulla edustetuksi tai ei koe näyttävänsä "kuvaukselliselta". Myös kuvien poistaminen, jos henkilö sitä haluaa on mielestäni eettisesti oikein, vaikka kuvat olisivat omasta mielestäni hyviä ja vaikkei kuvausluvassa/sopimuksessa niiden poistamisesta erikseen mainittaisikaan.
  5. Kuvaustilanteen jälkeen aloitan kuvankäsittelyn. Yleensä käyn kuvat Adobe Bridge:ssä läpi, valitsen parhaimmat kuvat, jotka käsittelen Photoshopin RAW-muuntimessa. Monet valokuvaajat käyttävät suurien kuvamäärien käsittelemiseen Lightroom:ia, mutta itse pidän enemmän RAW-muuntimesta.
  6. Käsiteltyäni kuvat tallennan ne tietokoneelle, lataan YADin kuva-arkistoihin ja lähettelen vapaaehtoisille, mikäli olen heistä saanut hyviä kuvia, jotka he haluavat myös omaan käyttöönsä.
  7. Valmiit kuvat tulevat käyttöön järjestön viestinnässä, kuten somessa, YADin blogissa, sekä jäsenlehdessä, tiedotteissa, nettisivuilla yms.

Tästä pääsee katsomaan metsäretkestä tekemääni Instagram-postausta: YADin Instagramiin
Tästä pääsee katsomaan metsäretkestä tekemääni TikTok-postausta: YADin TikTokiin





Muita kuvaamiani tuotoksia:


Superviikonloppu: Instagram reels
Tiimipäivät Ahvenanmaalla: Instagram-postaus
Viljelypalstalla touhuaminen: Instagram reels
Päihde- ja mielenterveys palveluiden vuoro! -mielenilmaus: Instagram-postaus
Kirjoittamani blogi-postaus samasta aiheesta: YADin blogiin

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti